Tarih belli oldu: 600 bin kamu işçisi için zam görüşülecek

Kamu İşçileri, 2025 Toplu İş Sözleşmelerinde Zam Taleplerini Netleştiriyor

Kamu kurumlarında görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde üçüncü toplantı tarihi netleşti. İşçi tarafı zam taleplerini belirlerken, kamu işvereninden henüz resmi bir teklif alınmadı.

Toplantının Tarihi Belli Oldu

Kamu işçileri ile hükümet arasındaki Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü kapsamındaki pazarlık süreci devam ediyor. İşçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geleceği üçüncü toplantı, 16 Mayıs Cuma günü yapılacak.

AKP TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü hakkında “İki taraf da yoğun bir şekilde çalışıyor. Sürecin sonuna doğru yaklaşıyoruz. İşveren tarafı teklifini sunacak, işçi tarafı da görüşmelere başlayacak. Ağustos ayında kamu kesiminin toplu sözleşme dönemi başlıyor. Kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Müzakereler devam ettiği için ücret konusuna henüz gelinmedi. Teklif aşamasına gelindiğinde uzlaşıyla bu süreci tamamlayacağımıza inanıyorum.” dedi.

Sendikalar Ne İstiyor?

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından dile getirilen ortak talepler şunlar:

  • Günlük en düşük brüt ücretin 1.800 TL’ye çıkarılması
  • 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 50 zam
  • İkinci ve sonraki altı aylık dönemler için yüzde 25 artış
  • Üzerine ek olarak yüzde 10 refah payı

Bu talepler doğrultusunda işçi kesimi, artan yaşam maliyetleri ve enflasyon karşısında gelirlerini korumayı hedefliyor.

İşveren Henüz Teklif Sunmadı

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 8 Mayıs’taki açıklamasında “Şu ana kadar bize bir teklif gelmedi” diyerek kamu işvereninin süreci uzattığını belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise müzakerelerin devam ettiğini ve ücret teklifine henüz gelinmediğini vurguladı.

“İki taraf da yoğun çalışıyor. Teklif aşamasına gelindiğinde uzlaşıyla bu süreci tamamlayacağız.” – Vedat Işıkhan

Memurları da Etkileyecek

Bu toplu sözleşme sadece kamu işçileri için değil; yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin maaş pazarlığı açısından da önem taşıyor. 8. Dönem Memur Toplu Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos 2025’te başlayacak ve özel sektördeki MESS grup sözleşmesi gibi büyük pazarlıklarda referans noktası olacak.

27 Şubat 2025’te TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ zam tekliflerini sundu. İdari maddeler üzerinde uzlaşı sağlandı ve ilk işveren teklifi bekleniyor. 16 Mayıs Cuma günü yapılacak olan 3. toplantı kritik bir aşamayı işaret ediyor.

Kamu İşçilerinin Talebi Ne?

Related Posts

Çatalca’da çiftçilere büyük hizmet: İlk adım atıldı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Çatalca’da anlamlı bir programla kutlandı. Günün ilk etkinliği olarak düzenlenen ve traktörler ile tarım araçlarının yer aldığı kortej, coşkuya sahne oldu. Çatalca sokaklarında üretimin ve emeğin sesi yankılanırken …

Yabancı yatırımcının çıkışı yaklaşık 1 milyar dolar

Yurt dışında yerleşik yatırımcılar, 9 Mayıs haftasında 102 milyon dolarlık net hisse senedi alımı yaptı. Yurt dışı yerleşikler, 9 Mayıs haftasında yaklaşık 862 milyon dolarlık net çıkış gerçekleştirdi. Tahvillerden güçlü bir çıkış yaşanırken, hisse senedinde sınırlı bir alım yapıldı.

Vergi incelemelerinde yeni dönem: Maliye bu sisteme geçiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi incelemelerini dijital ortama taşıyan yeni düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Artık tutanaklar elektronik ortamda hazırlanacak, imzalar güvenli elektronik imza ile atılacak.

Tapu bedelini düşük gösterenler dikkat: Evlere tebligatlar gönderilmeye başlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi kayıp kaçaklarına ilişkin denetimlerini sıkılaştırıyor. Geçtiğimiz dönemlerde özellikle kira gelirlerinin beyanı için denetimler hızlanmış, kira gelirini beyan etmeyen mükelleflere yazılar gönderilmişti. Bu kez de konut satışı için harekete geçildi. Satış sırasında tapu harcını düşük göstererek vergi kaçıranlara Gelir İdaresi’nden tebligatlar gönderildi. İşte detaylar…

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.