Müsilaj tehlikesi: Doğru müdahalelerle Marmara Denizi 5 yılda eski haline dönebilir

Marmara Denizi’nde müsilajın 25 yıl önce de olduğunu söyleyen TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Öztürk, deniz dibinde 16 litre oksijen üretebilen çayırlar bulunduğunu söyledi ve “Ben umudumu kesmedim. ‘Ölmüş, bitmiş’ denilmesini asla kabul etmiyorum. Marmara Denizi kendini hep koruyacak ve yaşayacak” dedi. Öztürk ayrıca güvenilir uzmanların oluşturduğu simülasyona göre Marmara Denizi’nin doğru müdahalelerle 5 yılda eski haline döneceğini kaydetti. 

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Hürriyet’ten Melike Çakalp’e müsilajın dününü ve bugününü anlattı.

“Marmara Denizi Eylem Planı’nı 2000 yılında hazırlamıştık. O zamanlar ne eylem planı ne de müsilaj ciddiye alınmamıştı. Ancak 2021 yılında her yer müsilaj olunca bizlerin hiçbir şey söylemesine gerek kalmadı. 2000 yılında bu durumu anlatırken ‘Geç kalmayalım’ demiştim fakat şu an geç kaldık.” diyen Öztürk, “2000 yılındaki eylem planı 5 maddeydi, 2021 yılında yapılan ise 22 maddeden oluşuyor. Müsilaj çok ciddi bir konu olmakla birlikte 20 yıldır gündemimizde ve bunun mucize bir çözümü de yok.” ifadelerini kullandı.

“Gerekli işlemler yapılırsa Marmara Denizi 5 yılda eski haline döner”

Güvenilir uzmanların oluşturduğu simülasyonun Marmara Denizi’nin 5 yılda eskisi gibi olabileceğini söylediğini aktaran Öztürk şunları söyledi:

” Diyorlar ki, ‘Eğer gerekli tüm yatırımlar yapılır ve arıtmalar kurulursa deniz 5 yıl sonra eski haline döner’. 25 yıl önce de müsilaj vardı. O dönem yine açıklama yapmış ve alınması gereken önlemleri anlatmıştım. Gerekli yatırım ve çalışmalar yapılsaydı bugün bu konuyu çok daha az konuşuyor olacaktık. Ama bugün gelinen noktada yine de Marmara’dan umudumu kesmedim. Çünkü denizde yeni deniz çayırı alanları bulduk. Deniz çayırları metrekarede 8 ton karbondioksiti tutuyor ve günde 16 litre oksijen üretiyor. Bunlar, denizin akciğerleri.

Marmara’daki deniz çayırlarını korumak için Türkiye İş Bankası’nın TÜDAV ile yaptığı işbirliğiyle denize 10 tane şamandıra koyduk ve onların yerlerini belirledik. Bu deniz çayırları çevresinde yaptığımız ölçümlerde oksijenin çok iyi olduğunu gözlemliyoruz. Kıyısal alanlarda da denizdeki oksijen oranı hâlâ yüksek.

Öte yandan son 25 yılda halkın denizle ilgili bilinç düzeyi yükseldi. O nedenle Marmara’yla ilgili ‘korunamaz, elden çıkmış, ölmüş, bitmiş’ gibi söylemleri asla kabul etmiyorum. Bu tarz olumsuz senaryoların altına imza atmam. Marmara Denizi kendini hep koruyacak ve yaşayacak.”

1985 yılında Marmara Adası’nda denize daldığında 25 metreye kadar suyun içini görebildiğini kaydeden Prof. Öztürk, “1995 yılında bu 15 metreye, 2010’da 10 metreye ve şimdi ise 2 metreye düştü. Bu durum denizin kirlendiğini gösteriyor. Eskiden Marmara Denizi’nde orkinos, kılıç, kalkan vardı ancak gittiler. Denizdeki birçok canlıyı kaybettik” dedi.

 

Related Posts

DEM Parti, Meclis’te Sırrı Süreyya Önder için taziyeleri kabul etti

DEM Parti, Meclis’te Sırrı Süreyya Önder için taziyeleri kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi kabul edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi kabul edeceğini duyurdu. Altun, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Türkiye-Irak ilişkileriyle birlikte güncel bölgesel ve küresel gelişmelerin de ele alınacağı ziyaret kapsamında, ‘Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’ da icra edilecek” ifadelerin kullandı.

Hindistan ve Pakistan gerilimine Ankara’dan ilk tepki… Dışişleri Bakanlığı: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Son dakika haberi… Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

2025 Hindistan Pakistan savaşı: İki ülke neden savaşıyor, Keşmir sorunu nedir?

Kuzey bölgelerdeki gerilimi tırmandıran Hindistan, dün başlattığı “Sindoor Operasyonu” kapsamında Pakistan’ın dokuz farklı noktasına füze saldırısı düzenledi. Yetkililer, operasyonun terör kaynaklı altyapıyı hedef aldığını belirtse de Mumbai yönetiminin bu adımı, iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bir kez daha gerdi.

Merkez Bankası’nın TBMM’deki sunumunda CHP pankartlı protestoda bulunurken, Karahan son dönemdeki gelişmelere dikkat çekti

Merkez Bankası’nın TBMM’deki sunumunda CHP pankartlarla protestoda bulunurken, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, “Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle” nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığına dikkat çekti.

BM’den dikkat çeken insani gelişmişlik raporu: Dünya son 35 yılın en düşük seviyesinde

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan “Bir Tercih Meselesi: Yapay Zeka Çağında İnsanlar ve İhtimaller” başlıklı 2025 İnsani Gelişme Raporu, küresel insani gelişmedeki ilerlemenin son 35 yılın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Rapora göre Türkiye, “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki konumunu korudu.