Bilim insanları, her ne kadar Elon Musk üzere teknoloji devleri ‘yapay zekâ insanlığın sonu olacak’ dese yahut bilim insanlarının çoğunluğu yapay zekânın nükleerden daha kıyamet-vari senaryolara yol açabilir dese de yapay zekâları kurcalamaya devam ediyorlar.
ABD’nin Austin eyaletindeki Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları, beyin taramalarını çözerek insanların zihinlerini okuyabilen bir yapay zekâ geliştirdiler. Gelin araştırmanın ayrıntılarına birlikte bir göz atalım.
İnsan beyninin taramasını tahlil edip düşündüğü sözlerin ve cümlelerin ardındaki manası çözebilen yapay zekâ
Texas Üniversitesi’ndeki Bilgisayar Bilimi ve Sinirbilim Departmanından Alexander Huth ve meslektaşları, insanların beyin aktivitelerinden gelen girdilerle ve bunların gerisindeki manayla eşleşen söz dizileri üzerinde çalışabilen, makine tahsiline dayalı bir yapay zekâ modeli geliştirdiler. Özetle bu yapay zekâ, zihin okuyabiliyor.
Bu yapay zekâ ile teste tabi tutulan bir şahsa, “O gece yatak odamızın yer aldığı üst kata çıktım ve diğer ne yapacağımı bilemeden ışıkları söndürüp yere uzandım” cümlesini içeren bir kıssa dinletildi.
Yapay zekâ, kişinin beyin taramasını tahlil ederek şu cümleyi ortaya çıkardı: “Yatak odama geri döndüm, yatağımın nerede olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu, yalnızca üzerinde uyuyacağımı düşündüm lakin onun yerine yere uzandım.” Bu cümle, teste tabi tutulan kişinin aklından geçen direkt cümle değil lakin hayli yakın bir sonuç ve yapay zekânın vakitle bu hususta çok daha âlâ hale geleceği aşikâr.
Yani bilim insanları, en temelinde bir beyin kodu çözücüsü geliştiriyorlar. Lakin bilim insanları, şimdi endişelenmeye mahal yok diyorlar: “Bir MR makinesinde denetime girdiğinizde podcast dinlemediyseniz, muhtemelen fikirlerinizi çözemeyiz. En azından şimdi değil.” Dilerseniz araştırmanın ayrıntılarına buradan göz atabilirsiniz. Siz ne düşünüyorsunuz? Niyetlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.