İsrail önceki gece Suriye’de Şam, Hama, Humus ve Dera illeri başta olmak üzere bir dizi noktayı hedef alan hava ve kara saldırıları düzenledi. HTŞ yönetimi saldırılarda en az 9 kişinin öldüğünü duyurdu.
İsrail medyası ise saldırıların “Ankara’ya mesaj” olduğunu yazdı. Türkiye’nin Suriye’de hedef alınan üslerden birinde İHA tesisi kurmak istediği ve bölgeye S-400’leri göndermeyi planladığı iddia edilmişti. Jerusalem Post’un isimsiz bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, saldırılar bölgede askeri üs inşa edip hava savunma sistemlerini yerleştirmeye çalıştığı öne sürülen Türkiye’ye karşı bir mesaj niteliği taşıyordu.
Gazeteye konuşan ismi açıklanmayan yetkili, Türkiye’ye “Suriye’de askeri üs kurmayın ve ülkenin semalarında İsrail faaliyetine karışmayın” mesajının verildiğini öne sürdü.
Bu gerilimin gölgesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan NATO zirvesi için gittiği Brüksel’de konuya ilişkin soruları yanıtladı.
Bakan Fidan, İsrail’in saldırılarının Suriye’de yeni yönetimin tehditleri caydırma kabiliyetini zayıflattığına işaret ederek Türkiye’nin İsrail’le Suriye’de karşı karşıya gelmek istemediğini söyledi.
Bakan Fidan, Şam yönetiminin Türkiye gibi Suriye’nin bir başka komşusu olan İsrail ile “belli anlayışlara” sahip olmak istemesi halinde bunun “kendi bilecekleri iş olduğunu” söyledi.
ABD-İran gerginliği sorulan Fidan, diplomasiye ihtiyaç olduğunu ve Ankara’nın İran’a yönelik herhangi bir saldırı görmek istemediğini söyledi.
Rusya-Ukrayna savaşı kapsamındaki barış çabalarından da söz eden Bakan Fidan, şimdilik bir barış anlaşmasından uzakta olunduğunu vurguladı. Fidan, “ABD’nin Ukrayna’daki savaşı sona erdirme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz ancak bir anlaşmaya varmak kolay değil,” dedi.
Dışişleri Bakanı, “Herhangi bir barış anlaşmasını hazmetmek her iki taraf için de son derece zordur, ancak muhtemelen ölümden iyidir,” diye ekledi.
Fidan, Avrupa’nın ABD desteği olmadan Ukrayna’ya güvenlik garantisi veremeyeceğini savundu.