BM’den dikkat çeken insani gelişmişlik raporu: Dünya son 35 yılın en düşük seviyesinde

2024 Yılı İnsani Gelişme Raporu: Küresel İlerleme Durağanlık Gösteriyor

2024 yılına dair verileri içeren son rapor, 2020-2021 döneminde yaşanan küresel krizlerin ardından beklenen toparlanmanın gerçekleşmediğini ortaya koyuyor. UNDP analizlerine göre, dünya çapında insani gelişme endeksindeki ilerleme tahmin edilenden daha düşük seviyede kaldı.

Rapor, belirtilen kriz yıllarından farklı olarak, bu yıl küresel insani gelişimde beklenen artışın son 30 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiğini gösteriyor.

Raporda vurgulanan noktalardan biri, zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsizliklerin derinleşmeye devam etmesi. Küresel baskılar nedeniyle gelişme konusundaki geleneksel yöntemlerin daraldığı ve uzun süredir devam eden ilerleme durgunluğunu aşabilmek için “kararlı adımların atılması” gerekliliği vurgulanıyor.

UNDP Başkanı: “İlerleme Açısından Büyük Tehlike”

Raporda yer alan UNDP Başkanı Achim Steiner, “Uzun yıllardır 2030’a kadar dünya çapında yüksek bir insani gelişme seviyesine doğru ilerliyorduk ancak bu yavaşlama, küresel ilerleme için büyük bir tehdit oluşturuyor.” açıklamasını yapıyor. Steiner, 2024’te bu düşük ilerleme hızının devam etmesi halinde 2030 hedefinin ciddi şekilde ertelenebileceğini belirtiyor.

Rapora göre, düşük ve yüksek insani gelişme endeksine sahip ülkeler arasındaki eşitsizlikler son dört yılda artmaya devam ediyor. Bu durum, zengin ve fakir uluslar arasındaki eşitsizlikleri azaltma hedefinin aksine ilerliyor.

En düşük insani gelişme endeksine sahip ülkeler, gelişme konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya kalırken artan ticaret gerginlikleri, kötüleşen borç krizi ve istihdam yaratmayan sanayileşme bu zorlukları derinleştiriyor.

Yapay Zekaya Bakış

Raporda, insanların yapay zekaya dair umut dolu ancak gerçekçi bir bakış açısına sahip olduklarını gösteren yeni bir anket sonuçları da yer alıyor. Ankete katılanların yarısı, yapay zekanın otomasyona olanak sağlayarak istihdamı olumlu etkileyeceğini düşünürken yüzde 13’ü iş kaybı endişesi taşıyor.

Raporda, yapay zekaya insan odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği savunuluyor. Anket sonuçları, dünya genelinde insanların bu tür bir değişikliğe hazır olduğunu gösteriyor.

Üç Kritik Alan

Raporda, eyleme geçilmesi gereken üç önemli alan şöyle sıralanıyor: insanların yapay zeka ile iş birliği yapacağı bir ekonomi oluşturulması, yapay zekanın yaşam döngüsünde insan iradesinin etkili olması ve eğitim ile sağlık sistemlerinin modern ihtiyaçlara uygun şekilde güncellenmesi.

Türkiye’nin İnsani Gelişme Durumu

2023’e ait insani gelişmişlik endeksi sıralamasına göre, Türkiye “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki yerini korudu. 2023 verilerine göre, Türkiye’nin insani gelişmişlik endeksi değeri yüzde 42,6 oranında artarak olumlu bir seyir izledi.

Doğumda beklenen yaşam süresinde artış, beklenen eğitim süresinde yükselme ve gayrisafi milli hasıladaki artış, Türkiye’nin insani gelişiminde olumlu bir ivme oluşturdu.

Related Posts

DEM Parti, Meclis’te Sırrı Süreyya Önder için taziyeleri kabul etti

DEM Parti, Meclis’te Sırrı Süreyya Önder için taziyeleri kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani’yi kabul edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi kabul edeceğini duyurdu. Altun, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Türkiye-Irak ilişkileriyle birlikte güncel bölgesel ve küresel gelişmelerin de ele alınacağı ziyaret kapsamında, ‘Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’ da icra edilecek” ifadelerin kullandı.

Hindistan ve Pakistan gerilimine Ankara’dan ilk tepki… Dışişleri Bakanlığı: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Son dakika haberi… Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

2025 Hindistan Pakistan savaşı: İki ülke neden savaşıyor, Keşmir sorunu nedir?

Kuzey bölgelerdeki gerilimi tırmandıran Hindistan, dün başlattığı “Sindoor Operasyonu” kapsamında Pakistan’ın dokuz farklı noktasına füze saldırısı düzenledi. Yetkililer, operasyonun terör kaynaklı altyapıyı hedef aldığını belirtse de Mumbai yönetiminin bu adımı, iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bir kez daha gerdi.

Merkez Bankası’nın TBMM’deki sunumunda CHP pankartlı protestoda bulunurken, Karahan son dönemdeki gelişmelere dikkat çekti

Merkez Bankası’nın TBMM’deki sunumunda CHP pankartlarla protestoda bulunurken, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, “Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle” nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığına dikkat çekti.

İsrail Meclisi önünde yüzlerce kişi Gazze’deki işgal planı nedeniyle İsrail Hükümetini protesto etti

İsrail güvenlik kabinesinin Gazze Şeridi’nde işgali genişletmeyi amaçlayan saldırı planını onaylamasının ardından hükümet karşıtı yüzlerce gösterici meclis önünde protesto düzenledi. Gerçekleşen protestoda İsrail polisi sert müdahalelerde bulunurken bir protestocu da gözaltına alındı.