Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan Beyninin Zayıf Işık Yaydığı Keşfedildi – Algoma Üniversitesi

Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan beyninin çok düşük seviyelerde ışık yaydığını ortaya çıkardı. Bu ışıklar, “ultra-zayıf foton emisyonları” (UPE) adını taşıyor. Aslında insan gözü tarafından direkt olarak algılanamayan bu ışıklar, beynin enerji metabolizması sürecinde meydana geliyor. Elektronların parçalanması ve momentum kaybı gibi fiziksel süreçler, bu ışımanın kaynağı oluyor.

YENİ BİR IŞIK TÜRÜ

Uzmanlar, bu olayın, ateşböceklerinin yaydığı biyolüminesans veya fosforlu oyuncaklardaki fosforesans gibi fenomenlerle karıştırılmaması gerektiğini vurguluyor. Bu ışık türü, ısıl radyasyondan da farklıdır ve beyin hücrelerinin metabolizma süreçlerinden doğan özel bir ışık olma özelliğine sahiptir.

BEYNİN IŞIK HARİTASI ÇIKARILDI

Yapılan araştırmada, beyinde özellikle sol oksipital lob ve sağ temporal lob olmak üzere iki bölge üzerinde duruldu. Bu bölgelerdeki UPE seviyeleri ölçülerek, beynin yaydığı zayıf ışıkların haritası çıkarıldı.

YENİ BİR DÖNEM Mİ BAŞLIYOR?

Araştırmanın başındaki bilim insanı Hayley Casey, bu tür ışık emisyonlarının nörolojik hastalıkların erken teşhisinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. UPE’ler sayesinde, beynin tümörleri, hafif travmatik beyin yaralanmaları, toksik etkiler gibi durumlar, invazif olmayan yöntemlerle tespit edilebilir hale gelebilirler, mevcut tarama yöntemlerine (PET, MRI) ihtiyaç duyulmadan.

BİR KISMI BİLİNİYORDU

Bilim camiası uzun bir süredir insan vücudunun çok düşük seviyelerde ışık yayabildiğini biliyordu. Ancak bu çalışma, beyin dokusuna odaklanarak bu fenomeni daha derinlemesine inceledi. Beynin “parıltısı” sadece biyolojik değil, aynı zamanda potansiyel bir biyobelirteç olabilir.

Related Posts

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.

Gökyüzünde devrim: Yapay zeka ve drone

Yapay zeka (YZ) ve drone teknolojisi, bilimsel araştırmaların desteğiyle savunma, tarım, lojistik ve sağlık gibi pek çok alanda çığır açtı. Uzmanlar, bu teknolojilerin birleşiminin hem fırsatlar sunduğunu hem de etik ve güvenlik açısından ciddi …

Ankara’da Hitit Rallisi heyecanı

49. Hitit Rallisi, 14-15 Haziran tarihlerinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde düzenlenecek.

ChatGPT ile konuşmalarınız “sonsuza dek” saklanabilir!

OpenaI CEO’su Sam Altman, yapay zekâ ile görüşmelerin “doktor ya da avukatla konuşurmuşçasına” özel olması gerektiğini söylüyor ancak ChatGPT yakında tüm görüşmelerimizi saklamak zorunda kalabilir